Lilla Sticka i landet Lycka

Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark och Emilia Dziubak

lillastickaDetta är en klassisk saga där författaren låtit sig inspireras av bland annat Alice i Underlandet. Berättarrösten är en barnvakt som sitter vid Daniels säng och som går med på ”bara en saga till”. Hon berättar om att hennes storebror försvann för länge sedan…

Flickan som kommer att kallas Lilla Sticka rutschar ofrivilligt ner i en istunnel och kommer omtumlad ut på en annan sida där stora insekter står med oroliga miner lutade över henne. Skalbaggen står på sina bakben och är mer än dubbelt så hög som Lilla Sticka. Hans namn är herr Jacobi. Han tar hand om Lilla Sticka men har inte helt behjärtansvärda avsikter. Varje år lämnar skalbaggen nämligen ett litet barn till krabban och det är vad han gör med Lilla Sticka. Barnen ska krabban ha att arbeta åt honom. De samlar pärlor från dammens botten. På kvällen föses barnen in i en grotta och där hör Lilla Sticka en röst hon känner igen.

Det här är en fantastisk fin bok med makalösa bilder. Det är verkligen en saga där illustrationerna och texten tillsammans skapar en större helhet än 100 procent. Den lämnar lyssnaren berörd och lite omskakad. Den är lite småläskig med krabban som håller barnen tillfångatagna och det är skönt att kunna krypa upp i läsarens famn och få mysa. Men som de flesta sagor av idag så slutar den lyckligt.

Gillar ni denna bok så vill jag också tipsa om Ishavspiraterna som är en kapitelbok av Frida Nilsson. Även där är det en syster som är ute och letar efter ett syskon som tillfångatagits och tvingas arbeta under hemska former. Välskriven och helt fantastisk även den boken.

Lilla Sticka i landet Lycka finns att köpa här och här.

2 reaktion på “Lilla Sticka i landet Lycka

  1. Petra

    Ser att det är samma författare som skrivit lassemaja och Nelly rapp. Är det för samma ålder som dem. De båda serierna är favoriter här hemma just nu hos både 6 och 7 åringen ? tack för en inspirerade blogg!

    Svara
  2. Katharina Inläggsförfattare

    Lilla Sticka är en bilderbok som nog är tänkt för barn 3-6 år. Förlagsvärlden är tråkiga på så sätt att de sätter för snäva åldersgrupperingar. Den här boken passar för alla som gillar traditionella sagor (den påminner väldigt mycket om Alice i Underlandet, det kanske jag skrev i inlägget?). Den är skriven för att högläsas medan Widmark mer tänker mängdträning av läsning när det gäller LasseMaja (som givetvis fungerar utmärkt att högläsas också). Det jag vill säga är att böckerna är väldigt olika varandra trots att de är skrivna av samma författare. Martin Widmark skriver även bokserier för äldre barn vilket ni lär bli varse lite längre fram kanske 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.