Första mötet med näringskedjan

Första mötet med näringskedjan


Aron Landahls bok Alla äter alla möjliggör den mysrysliga bekantskapen med naturens mörkaste sidor. I den godmodiga mysrysaren Dropp dropp dropp följs blodfärgade droppar över golvet, för att mot slutet upptäcka att det var utspilld sylt. Redan där var han ute efter att få läsaren att rysa. Han har även illustrerat Barbro Lindgrens Titta Rödluvan och Titta Lill- Hans.
Alla äter alla är kategoriserad som en faktabok men språket är kort, humoristiskt och klargörande poetiskt. Bilderna för tankarna till skolplanscher med dramatiska poser och dova färger i brunt, grönt och blått. Djuren ser ut som hämtade från ett samarbete mellan Naturhistoriska museet och Nationalmuseums utställning “Barockens djur visad i bilder av Jean-Baptiste Oudry”. Naturligtvis har denna utställning aldrig funnits, men om den hade gjort det hade djuren visats så naturalistiskt gotiskt som Arons djurbilder är.

Döden är ofrånkomlig, måste de allra yngsta få veta det? Naturligtvis, barns frågor om döden är outtömliga. Valet står mellan den existentiellt filosofiska vägen och livets mening, sorg och saknad. Eller att gå rakt på den biologiska förklaringsmodellen om livets kretslopp där naturen är bestialisk och alla äter alla, vilket också är titeln på Aron Landahls senaste bilderbok där djur äter andra djur.
Det är dödligt fascinerande, men det är väldigt naturligt. Naturen, det oförfalskade och döden tenderar att fascinera förskolebarn. På förskolegården kan en padda locka till sig en hel barngrupp där barnen står med vidöppna munnar och observerar när paddans bröst höjer och sänker sig. Tänk om en snok ringlade fram, dess gapande käkar sluter sig runt paddan och kampen pågår i flera minuter. Nu pratar vi naturupplevelser utöver blåbärsplockning och stensamlande.


Det är inte de vardagliga små söta djuren som möter döden men den vitlöksdoftande snoken, sälen som kvävs till döds av en trut för att möta sitt öde och bli uppäten av skorven. Vi vandrar genom kretsloppet tills vi möter det lite halvt deformerade lodjuret och allt knyts ihop av en mygga som mättas av blod.


När förskolebarnen möter naturens nyckelpigor och vandrar i skogsgläntor med betande rådjur väcks en framtida biolog eller entomolog. Aron Landahls bok skapar ett intresse för naturens mer gotiska sida och för litteratur som vågar kittla barnens intellekt. Är det inte så att vägen till den stora litteraturen går genom döden och genom andra stora komplexa existentiella frågor? Det är i litteraturen vi kan söka svaret på frågan om livet och döden, oavsett ålder.


Katharina Törnqvist, bibliotekarie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.