En julsaga av Charles Dickens

En julsaga av Charles Dickens

En julsaga

En julsaga av Charles Dickens (först utgiven 1843). En klassiker som jag är säker på att ni alla känner till. En del har sett den som film. Det finns åtskilliga inspelningar och tolkningar av denna berättelse. Disney står för flera av dem. Flera teatrar i Stockholm sätter upp pjäsen till jul och spelar den ofta med engelska skådespelare. Får ni chansen så gå och se den och väck julkänslan till liv. Nu läser vi denna underbara utgåva högt på kvällarna. Det är en gedigen bok med tjocka bokblad och underbara illustrationer av Robert Ingpen. Christina Westman står för nyöversättningen.

Det är inte alls någon mysig liten julsaga utan en hemsk berättelse om hårdhjärtade och snåla Ebenezer Scrooge. Under julaftons natten kommer han att möta tre andar som tvingar honom att minnas sitt liv. De ger honom mer än tillbakablickar. De ger honom känslan han hade då och samtidigt känslan av ånger av att ha låtit allt gå förlorat. En olycklig barndom och en förlorad kärlek på grund av hans begynnande girighet. Han får se människor glädjas och må bra trots att de inte har någon ekonomisk välfärd. Sådan han inte förstått tidigare blir enormt jobbigt för Scrooge att möta. Julens budskap blir glasklart för oss efter att ha tagit del av Charles Dickens berättelse om Ebenezer Scrooge.

Trots en nyöversättning så är språket högtravat och ibland svårt att förstå för ett mindre barn. Det löser man självklart genom att läsa långsamt och prata mycket om vad som händer. Bilderna är detaljrika och illustrerar berättandet så att vi alla hänger med. Leo tycker mycket om boken men vi läser korta avsnitt varje kväll. När vi kom till slutet av första anden glimtade något till och han ställde tusen frågor. Glöm inte att det är en metafysisk berättelse. Kan man verkligen se sig själv i en annan tid? Med hjälp av en ande? Jag ser fram emot frågorna som kommer komma när vi läser kapitlet om den tredje anden som visar de framtida jularna. En bra berättelse väcker tankar och mängder av frågor. Läs den tillsammans med era barn det är vårt säkraste jultips.

God jul och skön läsning önskar vi er alla

 

Om någon nu skulle vilja jämföra med det engelska originalet så når ni det genom att klicka här.

 

En julsaga finns att köpa på Adlibris och Bokus och säkerligen kan den lånas på ditt bibliotek.

 

Ett svar på ”En julsaga av Charles Dickens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.