Hundar som jobbar… och Mysko

Hundar som jobbar… och Mysko

Hundar som jobbar är spännande och fascinerande. De flesta hundar vill jobba och hålla igång med att hämta pinnar, tugga, skälla och springa runt och hoppa. Men så finns det ett gäng hundar som jobbar som så vi människor tänker oss att jobba. Jakthundar, polishundar och sniffande hundar som hittar narkotika, sprängämnen och till och med lik. Jag älskar hundar, och tänk om just jag fick ha med en läs/bok-hund på jobbet varje dag. Det skulle vara drömmen.

Nu har det dykt upp en superfin bok om hunden Mysko! Det är Göran Nordfjell som har skrivit och illustrerat den och själv gett den ut den på Books on demand. Den handlar alltså om hunden Mysko och om hans nio kompisar. De är alla duktiga på olika saker. Medan Kaiser är upptagen med att vara en jakthund och jaga fåglar så tuggar Mysko i sig några strumpor. Mysko kan också skälla på katter, titta på tv, hitta skor, mysa och så klart hämta pinnar och mycket mer. De andra hundarna de jobbar som assistanshund, fårhund, ledarhund och polishund och mycket annat. Det är så charmigt skrivet för Mysko får en sida av ett uppslag och arbetshunden det andra. Mysko är verkligen bra på en mängd med härliga saker och på sista sidan så får vi veta att Mysko är riktigt nöjd med att han kan allt en hund bör kunna. Så klart!

Texten är kort och tydlig med väl valda ord. Illustrationerna är fantastiska små konstverk. Medan de arbetande hundarna får sina sidor fyllda till bredden så får Mysko det enkla utrymme han behöver. En Mysko på vit bakgrund.

Slutklämmen är precis så där som man kan tänka sig att de flesta hundar resonerar. De kan väl allt de behöver och är väl värda både gos och ett ben att tugga på. Älskade hundar!

Boken om Mysko finns att köpa här och här. Den finns också som ebok

 

Vill ni läsa mer om arbetande hundar så har Nypon förlag precis släppt en bok som heter Fakta om hundar som jobbar av Marianne Randel Søndergaard. Här finns superfina foton och fakta om hur hundar gör nytta för oss människor. På Nypon förlags hemsida finns även ett arbetsmaterial för elever och en handledning för lärare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.