Men finns ändå av Petter Lidbeck

Men finns ändå av Petter Lidbeck

menfinnsandaMen finns ändå av Petter Lidbeck handlar om Bianca som bara är 11 år gammal när hon får veta något som förändrar hela hennes liv. Hennes släkts kvinnor kan göra sig osynliga och nu är det bara hennes mormor, mamma och Bianca själv som besitter denna förmåga. Att vara annorlunda är inte alltid helt enkelt och kan få andra människor att känna sig hotade i sina maktpositioner. Familjen vill att Bianca håller det hon har fått veta hemligt, men hon är 11 år och hemligheter är rätt svårt.

Denna berättelse är fantastisk på många sätt. Dels så är det kvinnor som fått den nedärvda förmågan att kunna göra sig osynliga. Lite som häxor. Jag njuter av att läsa mormodern berätta om hur hon använde sig av osynligheten för att busa när hon var liten och sedan i vuxen ålder har låtit det ge henne fördelar som att flyga utomlands utan att betala biljett för resan. Det finns tillräckligt med krav på att flickor ska hålla sig i skinnet och vara så exemplariska att detta undantag är som en frisk fläkt.

Petter Lidbecks passning till svenska regeringen är inte ens kamouflerad. Utrikesministern talar med skorrande “Rrr” och skickar gladeligen iväg annorlunda människor till okänt öde just bara för att det stora landet i väst kräver det.

Det finns mer att älska i denna bok och det är inga lätta frågor som väcks hos läsaren. Det är ett reellt hot mot länders säkerhet om människor helt plötsligt skulle kunna göra sig osynliga, men var går gränsen för vad vi få och inte får göra mot människor?

Boken är väldigt lättläst och har ett snabbt handlingstempo som gör den till en bladvändare. Läs Men finns ändå och låt boken öppna upp för långa och härliga diskussioner om kärlek, politik, människovärde och  världsfreden. Ja, sådant där vi alla behöver prata mer om.

Läs vad DN och Trelleborgs allehanda skriver om Men finns ändå.

Flera bokbloggar har skrivit om boken: Kattugglan, Carolina läser, Barn&Ungdomsbokbloggen

Finns att köpa här och här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.