På skärmen – sociala medier för nybörjare

På skärmen – sociala medier för nybörjare

Uppdaterad 21-10-20 Sidan innehåller inaktuella länkar.

Det här är en bok helt rätt i tiden. Johanna Stenius och Petra Jankov har skrivit På skärmen – sociala medier och Clara Lindegren står för illustrationerna. Många barn använder sig av Internet för att chatta, titta på film, lägga ut foton med mera. Skolan pratar mycket om källkritik (visst gör de väl det, hoppas jag!) men kanske fokuserar skolan mer på faktatexter som är tänkta att använda i skolarbetet? Vad händer med det där privata på nätet? Hur mycket information ska man dela med sig av? Behöver man känna sig trygg? Måste man vara helt ärlig? och hur tusan ska ett riktigt bra lösenord se ut?

Alla de frågorna och mer avhandlas i boken på ett lättsamt och underhållande sätt. Men det är inte bara de stora lite allvarliga frågorna som diskuteras här. Vi får också lära oss att ta bättre bilder och att ta bra selfies.

Om du är helt nybörjare på nätet så är det här boken ett måste för dig. Det är oavsett om du är 10 år eller 64 år. Om du kan en del men vill lära dig mer så är den här boken grymt bra för dig med. Och du som tror dig kunna allt, kanske jobbar du som skobibliotekarie, du kommer bli förvånad av vad den här boken kan ge dig i nät-nytt och tips för undervisning. Så boken är helt enkelt för alla. Låna på biblioteket eller köp den där böcker köps.

Här finns det en hemsida som hör till boken: Påskärmen.nu

och så här skriver förlaget Rabén&Sjögren om boken:

Online. Uppkopplad. På nätet. Internet. Vad det än kallas, så betyder det det att det finns tusentals andra som gillar samma saker som du, som går att prata med precis, exakt nu! Det finns ingen anledning att vänta på att träffas ansikte mot ansikte.
Ibland är det lätt att glömma hur fantastiskt det egentligen är med appar och sajter! På bara tre minuter går det att få svar på en fråga, veta vad andra gör just nu och få nya kompisar.

För tre minuter är inte bara tre minuter. Det är:

612 steg.
Ungefär lika långt som en låt.
Fyra snaps.
En kort film, ett mess, ett spel, en evighet,
en chans att förändra allt.

Journalisterna och sociala medie-experterna Johanna Stenius och Petra Jankov har tillsammans samlat sina absolut bästa tips och trix för hur du ska tänka när du hänger på nätet. Hur tar du den bästa selfien, hur är man en schyst kompis på nätet, hur du lär dig att se när något är sant eller falskt och mycket mer. Dessutom får du lära känna den lite sura och ibland otekniska katten Sigge!

Mer om boken och annan information hittar du på: paskarmen.nu

“På skärmen är en mycket användbar bok för både barn och vuxna oavsett om vi är nybörjare eller inte, vi har alla något att lära och tänka på. Helhetsbetyg: 4.” /BTJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.