Strunta i reglerna

Strunta i reglerna

struntaStrunta i reglerna – Handbok för små upprorsmakare av John & Jana är en bok som säkerligen kan provocera en och annan vuxen som tycker att barn inte ska uppmanas att protestera så mycket. Så om du använder ord som “treårs-trots”, “fyrårs-trots”, femårs-trots” osv. så är det viktigt att du läser boken. Men ta det lugnt eftersom den kommer att rubba dina världar och ge dig nya perspektiv på tillvaron.

Detta är nämligen en fantastiskt bok som manar till uppror och att strunta i reglerna, mest de oskrivna reglerna. De regler som gör oss fördomsfulla och inskränkta. En bok som denna behövs! Det är en bilderbok skriven för barn i åldern 3-6 år, även om jag som vanligt anser att boken fungerar utmärkt för alla åldrar. Varje uppslag har en regel som man uppmanas att bryta. Den första är:

“Se inte ut som alla andra! Var dig själv!”

Här syr barnet en fantastisk röd kattdräkt(?) som påminner väldigt mycket om Max i Maurice Sendaks Till vildingarnas land. Därefter uppmanas barnet att fråga “varför det!” (ja, med utropstecken vilket gör det än mer upproriskt kanske) när någon säger “Jobba!”. Därefter uppmanas barnet att lära sig själv, läsa böcker och mata sin hjärna (underbart!). Krama det fulaste monstret och hitta på en ny helgdag. Ge bort grejer och ät tårta till middag. Denna bok är full med härliga uppmaningar att läsa högt för ett barn. Om ni vågar det så misstänker jag att ni kommer att belönas med ett självständigt barn som tänker fritt och som ser möjligheter och tänker utanför den där berömda lådan. Prova vetja!

 

Boken är utgiven på svenska på Epix förlag. Finns att köpa här & här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.