Elaka Fröken Fårskalle

Elaka Fröken Fårskalle

Sanna Juhlin har skrivit och Millis Sarri har illustrerat denna bok.


Leos klassfröken är så älskad som Fröken Lovisa är i boken. Det vore säkerligen hemskt för vilken klass som helst om läraren slutar och någon ny ska komma och ta platsen. Vilken oro det skulle skapa, och oro är vad alla ungar utstrålar i “Elaka Fröken Fårskalle”. Eleverna visar sina värsta sidor och vill inte alls ta emot den nya fröken Olga som kommer till klassen. Olga får snabbt öknamnet Fårskalle och jag ryser till av den negativa energi som går igenom boken då barnen mobbar med all sin kraft. De tänker göra sitt yttersta för att fröken, som de dömt på förhand, inte ska vilja stanna kvar. Fröken å andra sidan gör allt i sin makt för att visa att hon visst vill vara klassens nya lärare. Nog visar det sig att Olga har egenskaper som visst duger till att bli en alldeles perfekt fröken och boken slutar så där trovärdigt, förutsägbart och behjärtansvärt som den ska göra.

Målgrupp för boken borde vara alla barn i lägre skolklasserna. Den stora behållningen av boken för mig är att det är en vacker bilderbok med lagom mycket text. En andraklassare skulle kunna läsa boken som lättläst-bok eller en vuxen kan högläsa boken på en kort berättarstund. Jag vill ha fler bilderböcker för skolbarn. Det behöver nödvändigtvis inte vara böcker skrivna för skolbarn, utan mer en önskan om att vi läser mer bilderböcker längre upp i barnens åldrar. En bok som vi kan starta läsa och 1o minuter senare vara klara med. En bokstund där man får hela berättelsen på en gång behövs som ett avbrott mot alla kapitelböcker.

Illustrationerna till berättelsen är klockrena och förstärker texten. Barnens ansikten som är missnöjda, ledsna och arga visar missnöjet i hela gruppen. En grupp som bubblar av grupptryck och maktlöshet. Jag kan dock sakna fåret på bokomslaget i boken. En tanke kanske kan ha varit att låta Olga vara fåret ändå till på slutet då barnen accepterar henne. Lite för att det är så barnen ser henne, och kanske spelar det absolut ingen roll alls.

Boken fick jag hemskickad av Författarhuset som ett recensionsexemplar.

 

Finns på Adlibris och Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.